Temmuz 15, 2013

Sardis

Fotoğraf: Özlem Ekenler

Bir zamanlar burada yaşamak dünyanın en görkemli şehrinde yaşamak demekmiş. Lidya'ya başkentlik yapmış bu antik kent, dünyanın en güçlü ve en zengin şehri olarak tarihe geçmiş. Tarihte devlet güvencesiyle ilk paranın Lidyalılar tarafından basıldığını düşününce "en güçlü" ve "en zengin" tanımı kafamda daha iyi oturuyor. İzmir'den 45 dakika mesafede Manisa il sınırları içindeki Sardis, 3000 yıllık bir yerleşim yeri. MÖ 7.yy ve MS 7.yy arasındaki dönemin en önemli şehirlerinden ve günümüze kalmış en güzel antik kentlerden biri.

Anadolu'da bulunan en eski Yahudi yapısı, 3.yy'dan kalma Sinegog, Hristiyanlığın ilk zamanlarına ait Ege Bölgesindeki 7 tapınaktan biri olan Artemis Tapınağı, tarihteki ünlü Kral Yolunun başlangıcı, pazar yeri, akropolü, hamamı, Lidya taş işçiliği, altın madenciliği... Hepsi Sardis kentinin zamanındaki önemini arttırmış ve güçlendirmiş. Artemis Tapınağı, kentin 1 km güneyinde farklı bir kompleks. Günümüze çok fazla birşey kaldığını söyleyemem ama tapınağın planını çok rahat görebiliyorsunuz.

Artemis Tapınağı
Fotoğraf: Ertuğ Ekenler


Fotoğraf: Özlem Ekenler
Lidya taş işçiliği gördüğüm en güzel işçiliklerden biri. Taş işçiliğinin Yunan tarzından etkilendiği söylentiler arasında. Sardis ile ilgili en büyük hayal kırıklığı ise restorasyonunun baştan savma yapılmış olması. Bu kadar tarih ve kültür barındıran bir yer için daha itinalı bir restorasyon çalışması beklerdim. Giriş ücreti 3 TL. Sıcak bir günde sizi zorlayabilecek bir gezi, o yüzden şapka ve su önerilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder