Haziran 18, 2012

Fotoğraf dünyasının bilinen (aslında bilinmeyen) isimleri

Tesadüfler birbirini kovalıyor bazen. Daha geçen hafta bitirdiğim II. Dünya Savaşı'nda ünlü savaş fotoğrafçısı Robert Capa'yı konu alan "waiting for robert capa" kitabının ardından haftasonu soluğu Normandiya çıkartmasının yapıldığı yerde almamız aslında hesapta olmayan bir durumdu. Robert Capa, "The Falling Soldier" fotoğrafı ile adını duyurmuş. Omaha Beach'de çektiği D-Day ve The Magnificent Eleven serileri ise Capa'yı herkes tarafından bilinen biri yapmış. Kendisinin yolundan giden sevgilisi Gerda Taro ise kadın kimliği ile savaş fotoğrafçılığının birleştiği nokta. Ve epey değişik bir kişilik.

The Falling Soldier, Robert Capa
Kitabı okurken öğrendiğim en ilginç şey ise kulağımıza tanıdık gelen bu isimlerin hiçbirinin kendi isimleri olmaması. Robert Capa, Macaristan doğumlu ve gerçek adı Endre Erno Friedmann. Gerda Taro ise Gerta Pohorylle adıyla doğan bir yahudi. Her ikiside Nazi rejiminden kaçıp, yollarda fotoğrafçılığa gönül vermiş. Bu isim değişikliği ise bir türlü fotoğraf satamayıp para kazanamadıkları sırada Gerda Taro'nun aklına gelmiş. Zamanın ünlü yönetmeni Frank Capra'nın isminden esinlenerek Robert Capa'yı; ünlü oyuncu Greta Garbo'nun isminden esinlenerek de Gerda Taro ismini uydurmuşlar. Pek de iyi yapmışlar çünkü bu Amerikan isimleri sayesinden para kazanabilen fotoğrafçılar olmuşlar.

Gerda Taro - portre

Tesadüf dedim ya... Normandiya'ya gitmeden önce bir gün kaldığım Paris'te Helmut Newton sergisi olduğunu duyunca hemen soluğu Grand Palais'da aldım. Helmut Newton'u çoğunuz çıplak kadın fotoğrafları ile tanır. Kendisi çok ünlü bir moda fotoğrafçısıdır aslında. Ve kendi eserleri için şöyle der, "Bazı eserler sanat niteliği taşır. Benim böyle bir kaygım yok. Fotoğraflarım bir gün bir sergide ya da müzede sergilenirse ne ala. Ama onun dışında ben kiralık bir silahım". Gerçekten de sergiyi gezerken bunu hissedebiliyorsunuz. Adeta cansız manken gibi poz vermiş, ifadesiz kadın figürleri ve fotoğrafların içine yerleştirilmiş moda unsurları fotoğraflara sanat eseri niteliğinden daha farklı şeyler katmış bence. Bazen rahatsızlık veren çok kışkırtıcı fotoğraflar bu sergide sizi bekliyor. Sergi ve fotoğraflar bir yana, öğrendiğim en ilginç şey ise (üst üste üçüncü kez) Helmut Newton'un gerçek adının Helmut Newton olmamasıydı. Aslen Helmut Neustadter adıyla yahudi bir ailede doğmuş ve daha sonra adını Newton olarak değiştirmiş.

Bütün bunlar üst üste gelince, bana da bunları blogumda yazmak düştü. Eğer yolunuz Paris'e düşerse Temmuz sonuna kadar Helmut Newton sergisini gezebilirsiniz. Kişi başı 12.50 Euro. İlgilenenlere duyurulur.
Helmut Newton





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder