Haziran 19, 2012

Normandiya'da kalacaklara duyurulur - Bayeux evet, Caen hayır

Gerçi bu kadar sert bir ifade kullanmak doğru mu bilmiyorum. Ama nasıl olsa benim blogum benim fikrim diyerek Normandiya'ya doğru bir yolculuk düşünenlere son durum raporu vermek istiyorum.

Paris'ten araba kiralayıp 3 saati yolda harcadıktan sonra vardığımız Bayeux, çok güzel, çok sevimli ve bir o kadar da keyifi bir yer çıktı. Buradan tüm sahillere ulaşım çok rahat. Özellikle arabanız varsa. Eğer hedefiniz herşeyi bir günde görmekse (Normandiya çıkartmasının yapıldığı tüm sahil boyunu ve mezarlıkları - Normandy's D-Day Sites) o zaman güne çok erken başlamanızı öneririm. Ama tavsiyem gezinizi iki güne yaymanız.
Bayeux, Fransa
Fotoğraf : Özlem Üçüncüoğlu

Bayeux, savaştan çok etkilenmemiş küçük bir yer. Eski binaları görmek hala mümkün. Gotik mimari eserlerinden Notre-Dame (evet Paris'tekinin küçük bir kopyası) kocaman kırmızı kapıları ile kasabanın tam orta yerine kurulmuş. Merkezi bir yerde kalmanız ve yemeklerinizi burada yemeniz bir gezgin tavsiyesidir. Hazır buraya gelmişken başka neler görelim derseniz, Bayeux Tapestry ve dantel müzesini gezebilirsiniz.

Bayeux, Notre-Dame
Fotoğraf : Özlem Üçüncüoğlu


Caen ise savaş zamanı yerle bir olmuş ve 1945 sonrasında tekrar yeni baştan kurulmuş bir yer. Bayeux'ye nazaran daha büyük bir alana yayılmış. En keyifli yeri halen eski binaların olduğu tarafı. Burada bir çok restaurant ve kafe bulmak mümkün. Bir de eğer vaktiniz varsa Caen'in 15 dakika dışında bir savaş müzesi var, Memorial - Un Musee pour la Paix. Oldukça farklı ve detaylı bir müze. İkinci Dünya Savaşını ve ayrıntılarını merak edenler için kesin görülmesi gereken bir yer. Kişi başı giriş 18.80 euro. Evet, biraz tuzlu ama bundan daha ayrıntılı bir savaş müzesi daha var mı bilmiyorum. Hazır yeri gelmişken belirteyim bu müzeden çok mutlu mesut ayrılmayacağınızı bilip kararınızı öyle verin derim.

Caen, Fransa
Fotoğraf : Özlem Üçüncüoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder