Temmuz 23, 2012

Eski çirkin ördek yavrusu - Bristol

Lonely Planet Bristol için bir zamanlar İngiltere şehirlerinin çirkin kardeşiydi der. Gerçekten de Bath, Londra ya da Manchester'a kıyasla pek dikkat çekmeyen, bir nevi çirkin ördek yavrusu Bristol, küllerinden tekrar doğmuş ve günümüz şeklini almış. 2. Dünya Savaşında epey zarar görmüş. Şehri yeniden kurarlarken de artık bu çirkin ördek yavrusu kaderinden kurtulmuş ve ciddi bir renovasyona gitmişler. Denizin bir şehirde neler değiştirdiğini iyi bilenlerden biri olarak, şehir merkezinde deniz kıyısı olmasa da Bristol'ı gezerken okyanus havasını soluyabiliyorsunuz. Bu da bir şehire güzellik katmak için iyi bir başlangıç.
Bristol'da gün batımı
Fotoğraf: Özlem Ekenler
1843 yılında Brunel tarafından dizayn edilen SS Great Britain gemisi Bristol'ın en güzel turist destinasyonlarından biri. Odalar her detay göz önünde bulundurularak restore edilmiş geminin su altında nasıl durduğunu dahi görebiliyorsunuz. Bir başka Brunel imzasını da Clifton Suspension Bridge taşıyor. Gerçi Brunel'in ömrü bu köprüyü bitirmeye yetmemiş ve onun yerine ve onuruna iki mimar köprünün inşaatını tamamlamış. Köprüyü rehber eşliğinde gezmenizi öneririm. Mayıs ve Ekim ayları arasında her Cumartesi-Pazar günleri saat 15.00'da rehber eşliğinde ücretsiz köprü gezisine katılabilirsiniz. Biraz eski İngiliz ev yaşamını koklamak isteyenlere Georgian House tavsiye edilir. Sanat meraklıları için ise Arnolfini Art Centre biçilmiş kaftan. Yakın zamanda giderseniz ikinci kattaki duvarda bizim yazdığımız bir yazıyı da görebilirsiniz. Mevlana'nın sesini duyurduk ve duvara şöyle yazdık "Love is the reason, love is the goal". Kafesini de özellikle tavsiye ederim. Hem yemekleri hem kahvesi hem de fiyatları güzel. İngilitere'de güzel kahve bulmak biraz zor. O yüzden bulunca insanlık namına mutlaka bir yerlerde bulduğunuz yeri yazmak gerekir diye düşünüyorum.

Clifton Suspension Bridge
Fotoğraf : Ertuğ Ekenler

Son olarak Banksy'nin Bristol'lı olduğunu hatırlatmak isterim. Banksy kim miydi ? Aşağıdaki graffitileri yapan arkadaş. Şehirde Banksy turu yapabilirsiniz. Eğer ne nerede görmek isterseniz turist danışma ofisinde 0.50 pound a rehberler satılıyor. Bristol sokakları çok güzel graffitiler ile süslü. Meraklılarına duyurulur.


Bristol sokaklarında rastlayacağınız Banksy graffitilerinden bir tanesi
Fotoğraf : Özlem Ekenler
Bristol bence iki günlük gezi için ideal bir yer. Bir gün az gelir, üçüncü gün sıkıntıdan boğulabilirsiniz ama iki gün çok ideal. Londra'dan yaklaşık iki saatlik tren yolculuğu ile Bristol'a ulaşılabilir. Bu arada söylemeden edemeyeceğim, şehirin gay belediye başkanı Bristol'a çok eğlenceli bir hava katmış.

Haftasonu rastgeldiğimiz Gay Parade'den bir görüntü
Fotoğraf : Özlem Ekenler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder