Temmuz 19, 2012

Shakespeare ve Güzel Şehri



Shakespeare... Anlaması zor adam ! Lisede okumuştuk. İngiliz Edebiyatı dersinde. Kendisini anlamak için ayrıca bir sözlük lazım. Ben nedense severim Shakespeare'i. Bana müzik gibi gelir karakterlerinin konuşması. Biraz müzikal gibi ama müziksiz olanından. 


Geçen hafta doğduğu ve öldüğü yer olan Stratford-upon-Avon'a gittim. Çok keyifli bir yer olduğunu yazının başında hemen belirtmek istiyorum. Çok şirin bir kasaba burası. Evler, dükkanlar, her yerde Shakespeare. Günübirlik gezi için biçilmiş kaftan.

Gezinize Shakespeare'in doğduğu evden başlayın. Size tavsiyem tüm evler için toplu bilet almanız. 21 pound olan bu bilet herhangi bir Shakespeare evinden alınabilir. Bütün evlere giriş ve buralardaki kafelerde %30 indirim sağlıyor. Bir sene boyunca da geçerli bir bilet. Yani olurda bir sene içinde yolunuz buraya birden fazla düşerse paranızın karşılığını gani gani alırsınız. Çoğu ev (toplam beş tane var) ve Shakespeare ve ailesinin gömülü olduğu kilise şehrin içinde olduğu için her yer yürüme mesafesinde.  


Size sırasıyla (yani benim izlediğim sırayla) bu evleri tanıtmak istiyorum. Artık hangisi ilginizi çekerse aralarından seçersiniz. Ama iki tanesi kesinlikle görülmesi gerekiyor; Shakespeare'in doğduğu ev ve karısı Anne Hathaway'in (evet ismi doğru duydunuz) evi. Neyse buyrun liste burada


Shakespeare's Birthplace: Yazarın doğduğu ev. Evin içinde fotoğraf çekimi yasak ama bahçede çekim yapabiliyorsunuz. Her köşesinde bir rehber var. Size dönemle ve yazarla ilgili bir sürü ilginç bilgi veriyorlar. Denk gelirseniz bahçede canlı Shakespeare performansı da izleyebilirsiniz. Çıkışta çok güzel bir dükkan sizi bekliyor. Burası tüm evler içinde en iyi hediyelikçi dükkanı olan yer. O yüzden alışveriş yapacaksanız buradan yapın. Bir sonraki evde ne var diye beklemeyin çünkü birşey yok. 


Nash's House & New Place: Shakespeare'in son yaşadığı ev. Bu evden geriye çok fazla birşey kalmadığı için size arkeolojik kalıntıları gösteriyorlar. Burada da bir rehber sizi bekliyor. Size evde yaşayanların ve evin başından geçenlerin hikayesini anlatıyor. 


Holy Trinity Church: Burası Shakespeare ve ailesinin gömülü olduğu kilise. Bu kilise saydığım 5 ev içinde sayılmıyor. Kiliseye giriş ücretsiz ama Shakespeare'in mezarının olduğu bölmeye girmek için 2 pound ödüyorsunuz.


Hall's Croft: Shakespeare'in kızının ve kocasının yaşadığı ev.


Anne Hathaway's Cottage: Burası rüya gibi bir yer. Çok güzel br bahçenin içinden geçtikten sonra karşınızda gördüğünüz klübe buram buram İngiliz tarihi kokuyor. Yanlız bir konuya dikkat, burası şehrin biraz dışında kalıyor. Epey bir yürüme yolu var ama benim gibi ara sokaklara, daracık patikalara dalıp etrafı keşfederek yürürseniz çok keyifli bir yol. 


Mary Arden's Farm: Eski Tudor çiftliği. 1570lerin havasını koklamak isteyenler için.




Her evin açılış ve kapanış saatleri farklı. Size tavsiyem gitmeden internet sitesine bir göz atmanız. Eğer evlerden sadece bir iki tanesini görmek istiyorsanız o zaman toplu bilet almayın.  Son olarak hatırlatmakta yarar var burası yazın ve haftasonları çok kalabalık olabiliyormuş. Siz tatil için gelirseniz hafta içi bir vakit seçin kendinize. 


LOVE FROM ONE SIDE HURTS, BUT LOVE FROM TWO SIDES HEALS

As You Like It Act III, Scene IV

Shakespeare

Not: Tüm fotoğraflar bendenize aittir. Kaynak göstermeden kullanılmaması önemle rica olunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder